Home  previous
telegraaf

za 4 nov 2006, 06:15 | 16 reacties
China strooit met miljarden op Afrika-top.

PEKING - Bijna vijftig Afrikaanse regeringsleiders en staatshoofden zijn zaterdag in de Chinese hoofdstad Peking begonnen aan een grote conferentie over versteviging van de banden tussen de volksrepubliek en het zwarte continent. De top, volgens China de grootste internationale conferentie ooit in Peking gehouden, werd geopend door de Chinese president Hu Jintao, aldus het staatspersbureau Xinhua.

De tweedaagse top is bedoeld om de steeds nauwere (handels)banden tussen China en Afrikaanse naties te bestendigen. China staat te popelen om miljarden te investeren en Chinese producten te exporteren. De stomende economie van de volksrepubliek zit bovendien te springen om Afrikaanse olie en andere grondstoffen.
Volgens Hu is China bereid tot 2009 vijf miljard dollar aan kredieten te verstrekken aan Afrikaanse naties tegen gunstige voorwaarden. De Chinese president voorspelde dat de Afrika-top in Peking historie zal maken. Hu kondigde aan de hulp aan Afrika te zullen verdubbelen en strategische allianties te sluiten die verder gaan dan alleen handel.

„China zal voor altijd een goede vriend, een goede partner en een goede broer zijn voor Afrika”, aldus de leider van 1,3 miljard Chinezen. Hij wees erop dat China en Afrika gezamenlijk meer dan eenderde van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Chinees-Afrikaanse vriendschap noemde hij dan ook cruciaal voor de wereldeconomie en de wereldvrede.

Chinese media presenteerden zaterdagochtend een actieplan van China voor Afrika dat onder meer bestaat uit de oprichting van drie grote landbouwinstituten, de training in China van 15.000 Afrikaanse professionals, de bouw van zeker 30 nieuwe ziekenhuis en een investering van tientallen miljoenen in de bestrijding van malaria.

De Chinese omhelzing van Afrika is niet onomstreden. Het land trekt zich niets aan van politieke situaties in Afrikaanse staten, beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, van autocratische heersers of van westerse opgeheven vingertjes. China wil gewoon zaken doen, simpel en duidelijk. Geen bemoeienis met Afrikaanse politiek, maar gewoon contracten sluiten zonder politieke voorwaarden.

Vooral de Verenigde Staten en de EU kijken al enige tijd met zorgen naar de al flink op stoom gekomen Chinese opmars in Afrika. De handel tussen China en Afrika groeit als kool en vertegenwoordigt al een waarde van zeker 40 miljard dollar. Een land als Sudan levert tegenwoordig al meer olie aan China dan Saudi-Arabië.


HUISREGELS
Voor reageren op artikelen bij telegraaf.nl en haar subsites gelden huisregels. Klik hier om die regels te lezen
.

Je zou zeggen dat China de goede kanten van de 'VOC mentaliteit' heeft ontdekt. In ieder geval beter zo dan met militair geweld proberen je olie veilig te stellen zoals de VS dat doen. Het is een kwestie van tijd en China zal de rol van bepalende wereldmacht van de VS hebben overgenomen. Kan er alleen maar beter van worden!
eric, didam          za 4/11, 09:39

Als de chinezen menen wat ze zeggen, dan denk ik dat het Afrikaanse continent er beter uit zal zien. Ik geloof ook hun oprechtheid omdat het bhoedisme toch heel anders in elkaar zit dan het christendom. Het westen heeft gefaald in Afrika omdat hun hulp nooit oprecht is geweest daar zij neerkijken op het zwarte ras en hun continu in een zielige en arme positie manoevreren. Volg maar de discussies aangaande het zwarte ras in het westen. En het westen kan en zal china ook niet dwars kunnen zitten. China is geen irak!!
taraiw, amsterdam          za 4/11, 10:22

En dat voor land waar je als je niet cash betaalt je gewoon niet geholpen wordt in een ziekenhuis en gewoon in de gang komt te overlijden. ( ziekenhuizen die overigens redelijk goed en voldoende aanwezig zijn ) Stop het geld liever in de eigen bevolking dan in de expansiedrift !!
Eddy, Drachten          za 4/11, 10:23

Wat China nu doet had het rijke westen natuurlijk al decennia's geleden kunnen en moeten doen. Niet alleen maar wapenleveranties, gefinancierd met geld IMF, waarna ze elkaar uitmoorden om vervolgens vast te zitten aan wurgcontracten en leningen/rente die ze niet terug kunnen betalen en waardoor ze steeds verder economisch wegzakken. Je hebt meer aan dankbare "vrienden" dan onderdrukte "kolonies". Slim van die Chinezen, maar wat staat ons straks te wachten over enkele jaren als zij de "baas" van de wereld zijn? Aiaii!
Martin, Eindhoven          za 4/11, 10:28

De Chinezen tonen visie met de hulp gebaseerd op een win - win situatie. Het zal bewijzen dat America en West Europa, grote verliezen lijden na de inval van Irak. Immers grondstoffen zoals olie kan je ook verkrijgen zonder oorlog, en door echte hulp te geven. Dat is volgens mij ook de politieke boodschap aan de wereld, en vooral aan het Westen. Het oude gezegde gaat op : Twee honden vechten om een been, en de derde loopt er mee heen.
p. van der Drift, Den Haag          za 4/11, 10:32

Ja Nederland daar kan je nog wat van leren. Natuurlijk doen wij ook goede zaken in Afrika (ontwikkelingshulp).,maar de Chinezen pakken het net evenjes iets beter aan dan Nederland.
H van Mourik, Amsterdam          za 4/11, 10:41

Ja strooien met geld omdat ze de grondstoffen nodig hebben, en vooral willen veiligstellen.Daar draait tegenwoordig alles om.
nico, roermond          za 4/11, 10:49

En china doet wat europa verzuimt te doen. Europa heeft het Midden-Oosten conflict geimporteerd ipv welvaard te brengen in Afrika!
GF, H'sum          za 4/11, 10:55

Over 30 jaar zijn we door onze grondstoffen heen. En China neemt nu een heel groot voorschot.
John, Vlijmen          za 4/11, 11:13

China is binnen 4 jr de leidende wereldmacht. Dus JP Bakellende richt je wat meer naar peking ipv washington. De VS is ten onder gegaan aan grootspraak en heeft niets kunnen doen tegen militant geweld
T. Stoopman, Rotterdam          za 4/11, 11:14

China ziet een ieder op gelijk niveau, gelooft in harmony en zal zeker de volgende superpower worden en dat zou vrede op aarde kunnen betekenen want wat de VS heeft gedaan in de afgelopen 30 jaren is het verstrooien van ongeloof, haat, armoede en vul de rest maar in.
martin ettenes, barbados          za 4/11, 11:21

Nu ook geen inzamelingen meer houden voor arme mensen uit China en geen asielzoekers van dat land opnemen als ze zo goed voor afrika kunnen zorgen kunnen zij dat zeker voor hun eigen bevolking.
H.J, den haag za 4/11, 11:24

Je krijgt wat je geeft, slimme zet van china, hulp in de landbouw en onderwijs! Een wijze chinees! Nou maar hopen dat het westen niet de oorlog krijgt die ze daar jarenlang hebben gevoed met wapens.....
Klaas Vaak, Noord holland          za 4/11, 11:31

Er zijn veel meer minderdraagkrachtigen dan degenen die zich bijna alles kunnen permiteren. Dat maakt dat China steeds sneller groeit. Daar komt nog bij dat zij veel meer ardeidskrachten hebben (India ook trouwens). Multinationals schuiven meer naar de landen die dit hebben. Meer goedkope arbeiders waardoor zij zich ook de kosten voor het opkopen van grondstoffen beter kunnen permiteren.
Henry, Den Haag          za 4/11, 12:34

Terwijl europa en amerika zich bezighouden met irrelevante zaken op wereldniveau zijn de chinezen stelling aan het nemen in de wereld. Zij durven tenminste duidelijke en onvoorwaardelijke keuzes te maken. Bij Europa en amerika als ze al keuzes maken zit er altijd een dubbele bodem in. Ik ga over 10 jaar naar China emigreren.
marco, leiden          za 4/11, 13:07

Mooi, hoeven wij het niet meer te doen!!
Rob, Lisse          za 4/11, 13:12